Published Aug. 13. 2019
 

Artmoney Nord

Idéen til ARTMONEY NORD opstod på et tidspunkt for godt tre år siden

Jeg hedder Hanne Matthiesen. Jeg er uddannet billedkunstner og keramiker og begyndte at lave artmoney i 2004 - ved siden af de ting jeg ellers er optaget af, som typisk er store krukker, blandform, collager og artists’ books.

Idéen til ARTMONEY NORD opstod på et tidspunkt for godt tre år siden, da jeg bemærkede, at der stort set ingen deltagere var fra Sverige, Norge, Finland, Island osv. mens alle mulige andre nationer var repræsenteret. Det fremgik tydeligt af kunstnerregistret i artmoney.org - og det undrede mig helt vildt, for mig er artmoney-konceptet som skræddersyet til de nordiske samfund og vores demokratiske tankegang. Vi er jo nærmest opfostret på en klangbund af andelsbevægelsens én mand én stemme. Og selvom der bestemt er forskel på top og bund, er vi som mennesker på lige fod og lever i samfund af åbenhed, jævnbyrdighed og møder hinanden i tillid. Det samfund vil jeg gerne bidrage til at videreudvikle.

Fra tidligere kunstprojekter har jeg et ret godt netværk af nordiske kolleger, så derfor tænkte jeg, det var oplagt at gå den vej for at udbrede kendskabet til artmoney og derfor hedder projektet - eller gruppen om man vil - ARTMONEY NORD. Tanken er selvfølgelig, at vi skal nå hele Norden rundt. 

Projektet skiller sig ud fra andre artmoneyudstillinger på to væsentlige områder. Deltagerne i ARTMONEY NORD er alle håndplukkede, man har ikke bare kunnet melde sig til. Til gengæld har ingen skullet betale for at være med. 

Deltagerne er inviteret dels ud fra geografiske kriterier - der skulle gerne være repræsentanter fra hele norden - og dels ud fra en kunstnerisk vinkel. Jeg har ønsket en høj grad af kvalitet, og gjort mig virkelig umage for at finde de rette folk. Ikke alle har været interesseret. Flere har f.eks. takket nej, fordi de mener, prisen er alt for lav. De kan ikke kunnet se sig selv lave kunst til 200 kr. Det respekterer jeg naturligvis. Men man kan anskue alting på flere måder. Selv ser jeg ikke bare det her som et spørgsmål om køb og salg af kunst - men som en måde at bidrage til samfundets udvikling på. 

Nå, hvis vi skal lidt ned fra den høje hest og blive konkrete, så består ARTMONEY NORD i dag af 28 kunstnere fra hele norden. Det kan godt være det er mig, der holder sammen på hele baduljen - men det går kun fordi jeg har to helt uvurderlige kolleger i ryggen: Tina Gjerulff og Rebekka Koefoed. Man skal ikke undervurdere hvor meget der er at gøre med organisering, logistik, osv. Så det er godt at være flere der kan finde ud af at arbejde sammen! 

Hanne, Rebekka og Tina ved en ARTMONEY NORD udstilling på Bornholm

Indtil nu har vi udstillet i Danmark, Åland, Finland og Island. I skrivende stund er vores mobile vandreudstilling nået til Torshavn på Færøerne. Det er så igen noget af det fantastiske ved artmoney: værkerne er ikke større end at man kan rejse rundt med en udstilling med 28 kunstnere - i en kuffert! 

Vi har haft masser af vilde, sjove, spændende, irriterende og unikke oplevelser ved at rejse med “den røde kuffert”. Vi kommer steder og møder mennesker vi ellers ikke havde set eller mødt. Det er hele sliddet værd.

De nationer hvor det har været sværest at repræsentanter har sjovt nok været Grønland og Færøerne. Her er vi klart underrepræsenteret - og derfor desto mere glade for, at vi helt aktuelt har fået en enkelt færøsk mand med i gruppen, Georg Sudurgard. Det er uvurderligt at have kontakt til det lokalsamfund man kommer til. Både med sproglige og praktiske ting, med netværk osv. 

Hanne og Georg ved udstillingen på Fæøerne, 2019.

Økonomisk er projektet en ren underskudsforretning, men vi har valgt at se ARTMONEY NORD ikke som en forretning, for så skulle vi hellere lukke, men som et formidlingsprojekt, og har søgt forskellige kulturmidler. Vi har også fået en lille smule tilskud. Det dækker dog kun lige med hiv og sving rejseomkostningerne. Det er med andre ord ikke den fede hyre, der er drivkraft i projektet, men snarere det at rejse ud, opleve, netværke, blande sig i debatten, få ny inspiration osv. Det kan kraftigt anbefales! Går du med en lille iværksætter eller projektmager i maven, så er det bare med at komme i gang! 

Se mere om ARTMONEY NORD (bl.a. oversigt over udstillinger, kunstnere mm) på vores hjemmeside, Facebook og Instagram

Vores web site

Facebook 

Instagram

Tekst af Hanne Matthiesen. Setup af Lars Christian Kræmmer, 2019